Annons

Annons

Röror, öppen vegolasagne och chokladmousse.

mokkasin-foodgathering-2

Igår var det matkollektiv hos oss. Alltid samma kaos byggd på grunden att tidsoptimism finns det gott om i detta hus. Vilket inte alltid sammanfaller med den verkliga tiden. Men härligt ändå. Och att sedan mixern for i golvet, att clowner poppade upp i lokala sociala kanaler och att en väldigt populär youtuber sades äta hamburgare just här i närheten och sådant där annat intressant som skapade ett enda stort virrvarr kan vi lägga åt sidan. För mat blev det ju ändå så att säga. Fast inte så många fler bilder än på en chokladmousse…

mokkasin-foodgathering-1

Annons

Den var i alla fall lätt som en plätt. Och väldigt god tyckte i alla fall vi vuxna och en handfull barn. Kanske var det den mörka chokladen och inte särskilt söta smaken som gjorde den lite opoppis men Viggo sparade allt som blev över till idag.¨

Annons

mokkasin-foodgathering-3

Receptet kom ursprungligen från Chokladfabriken och ändrades lite. När vi bodde på den del av söder så handlade vi nästan alltid efterrätt just där. De hade i alla fall då ett mellanting på pralin och bakelse. Så perfekt i storlek och jag gillade verkligen att köpa ett gäng och dela till höger och vänster.

mokkasin-foodgathering-4

Burkarna från Weckjars är mina favoriter.

mokkasin-foodgathering-5

Förutom chokladmousse gjorde vi två röror att äta tillsammans med bröd och parmesan. Alltså att bjussa på innan. En guacamole och en på soltorkade tomater, båda supergoda. Gillar mest när man inte blandar creme fraîche i guacemolen. Sedan åt vi en öppen lasagne som var helt galet god. Rekommenderas varmt. Vi gjorde den vegetarisk men om man vill så kan man lägga till serranoskinka. Recepten finns längs ner.

Annons

mokkasin-food-6

Veckan sammanfattas från den ena och till den andra. Alltid lika spännande, ni ser ju själva. Och tusan vad mysigt det är nu med mörka kvällar och tusen ljus eller tjugo…

RECEPT

Guacemole

2 avacado

1 tomat, finhackad

2 vitlöksklyftor, finhackade

En halv röd chili, hackad

En halv rödlök, hackad

Saften från 1 lime

Salt och peppar

Färsk koriander, hackad

Blanda alltsammans.

Tomatpesto – recept från Elle mat och vin – senaste numret

1 burk soltorkade tomater i olja

50 g pinjenötter – rostas i panna

1 dl finriven parmesan

färsk basilika

Salt

Mixa tomater. Blanda i de rostade pinjenötterna, parmesan och basilikablad.

Servera de båda rörorna med ett gott bröd och parmesan.

Öppen lasagne med spenat, ricotta och mandelpesto – recept från Om jag var din hemmafru

4 portioner

1 dl mandel
50 gram smör
2 st citroner
1 tsk honung
2 st gul lök
2 st vitlöksklyftor
5 hekto skogschampinjoner, eller portabella
4 hekto färsk spenat
salt och svartpeppar
4 st lasagneplattor
1 burk ricottaost
salt & svartpeppar

Annons

  1. Rosta mandeln i torr stekpanna och krossa den i en mortel. Ställ åt sidan.
    2. Smält smöret. Separera det klara smöret från den grumliga bottensatsen, slå bort den.  Låt det klarade smöret bubbla någon minut på låg värme tills det doftar knäck.
    3. Riv citronskalet. Har du inte ett zestjärn, införskaffa genast.
    4. Rör samman mandelkross, smör, citronskal och honung. Smaka av med salt och några droppar pressad citron. Håll varmt.
    5. Koka upp  välsaltat vatten till lasagneplattorna.
    6. Hacka löken och vitlök fint, stek mjuk i lite olja. Skiva svampen och vänd ner i löken. Stek tills svampen fått lite stekyta.
    7. Tillsätt spenaten och stek en liten stund. Smaka av med salt och svartpeppar.
    8. Koka lasagneplattorna mjuka, fiska upp med hålslev. Tänk på att pasta klibbar snabbt så var lite på hugget här.
    9. Lägg spenatfyllningen på ena halvan av de båda lasagneplattorna, toppa med en rejäl sked ricotta och vika sedan över pastaplattan
    10. Lägg en sked med varm mandelpesto och servera på direkten.

Vi serverade med en grönsallad, på olika gröna blad tillsammans med en dressing gjord på olivolja, balsamvinäger, salt, peppar, honung och lite vitlök.

Snabb chokladmousse – ursprungsrecept från Chokladfabrikens desserter

8 portioner

2, 5 dl vispgrädde att koka

2 dl vispgrädde att vispa lätt

280 gram mörk choklad, vi tog 70 % ekologisk

Koka upp grädden och häll över chokladen. Rör slät. Låt blandningen svalna till kroppstemperatur och vänd sedan ner den lättvispade grädden.

Hallongrädde

2 dl vispgrädde

150 gram frysta hallon

2 msk florsocker

Mixa lätt tinade hallon. Vispa grädden lätt. Blanda alltsammans med florsockret och vispa sedan ihop allt.

Häll chokladmoussen i små skålar med hallongrädden överst. Låt stå kallt en stund. Toppa med hallon innan servering.


Kommentera

Annons


Laddar