Annons

Annons

four fit challenge

MX8A7086-2

Som jag nämnde i gårdagens inlägg drar Four fit challenge igång igen. Ni kanske minns i höstas när allt började .

ALLTSÅ:

 ”Fyra plagg. I en vecka. För att vi måste förändra vårt beteende när det gäller mode och tänka mer hållbart.” 

VARFÖR?

”Vi svenskar slänger ca 8 kg textilier per person och år.

Annons

Kläder och annat som påverkat miljön negativt både när det producerats och kasserats. Det kan gå åt så mycket som 29 000 liter vatten för att ta fram ett enda kg bomull. Och det krävs ca. 1 kg kemikalier för att producera 1 kg textil. Så kan vi inte ha det. Utmana dig själv att tänka mer hållbart kring mode i vår. Återanvänd det du redan har och tänk igenom dina inköp. Shoppa och klä dig mer klimatsmart helt enkelt!”

Såklart hoppas jag ju att vi är många som känner oss peppade att haka på. För att göra det hela ännu lite peppigare kan du nu vinna ett presentkort på Myrorna värd 500 kr. Skriv en kommentar nedan om hur man kan tänka om miljövänlig klädkonsumtion. Minsta lilla tips och trix räknas såklart. Jag vet att ni är väldigt kloka på detta och har delat med er förr. Så snälla, ge mig en hög med smarta tips så fixar jag en tipslists här på bloggen sedan. Och som tack så är ni alltså med om utlottningen av presentkortet. Tävligen pågår fram till söndagen den 24 april.

MX8A7086-3

Som jag berättade i höstas så har jag denna konsumtionsplan när det kommer till kläder. Jag har sagt till mig själv max fyra plagg per säsong, då gäller det även skor och ytterkläder. Och då har mitt år fyra säsonger, och inte minst det dubbla som modeindustrin vill få det till.  Det går ganska bra men såklart faller jag dit mellan varven men allra oftast tar jag förnuftet till fånga. Och faktiskt är det en skön tanke. Liksom kolla igenom alla snygga nyheter som kommer och går men ändå tänka, javisst så fint men nejtack.

Min stora utmaning är däremot hur överför jag detta tänk på mina barn. Eller snarare på min trettonåriga dotter när mycket just nu kretsar kring shopping, kläder och vissa märken. Och ni kanske känner till tonårsutbrotten om huruvida garderoben består av helt otänkbara plagg trots att de var bra dagen innan. Här har vi en utmaning tänker jag. Faktiskt har hon bara så nyligen som igår fått upp ögonen för bloppis. Jättejättetöntigt först men sedan när kläderna var fotade, prismärkta och hon insåg att instagram var fullt med just #bloppis så tyckte hon det hela var superbra. Hon har därför redan köpt en Hollistertröja för 40 spänn, någon fläck på armbågen javisst men alltså 40 kronor, vilket fynd!! Bra, för en tjej som vägrar secondhand i det mesta just för tillfället.

MX8A7102Däremot har jag ju en dotter till som är raka motsatsen. Det finns ingen som har en sådan universumstor garderob som Nomi. Eftersom hon aldrig växer ur kläder enligt henne själv. Hon tycker att en klänning i stl 86 är en ursnygg topp och urvuxna brallor kan man kan alltid göra om till något annat. En för kort kjol kan man ha över en längre. Hon lånar fritt från brorsornas garderob, ni kanske minns när hon plötsligt skulle ha kostym till skolan… Och hon älskar att handla second hand, det finns ingen som lusletar loppisarna efter kläder som hon.

Viggo och Charlie är rätt coola i hela klädhetsen. Inga stora svängar, utan gillar kläder lite mer sådär normalt. Men utmaningen är nog mer bland Liv och hennes kompisar. Funderar starkt på om man kan införa bytesdagar för dem. Som de klädbytardagar som Naturskyddsföreningen ordnar fast lite mindre skala. Och så kan vi köra lite party över det hela samtidigt…

MX8A7092Min four fit challenge består i år av kostymbrallorna sedan i början av 90-talet. Kostymbyxor är bra för de kan se rätt tjusiga ut med blus och klackar men helt vanliga ut med kängor och t-shirt. Mitt bästa är örhängen. Tycker de lyfter det mesta ett snäpp. Älskar tre par som jag äger, de är liksom den perfekta stilblandningen. Alla har såklart Johanna gjort för oss. Och de små klockorna måste ju bara direkt in i affären, de är ljuvliga. Gjorda från ett par örhängen från 20-talet som en gammal dam lämnade till Johanna. Bara en sådan sak..


12 kommentarer

Annons


Laddar