Annons

Annons


Verkstäder.

Min bästa helgfeeling hade varit att denna önskebok hade kommit ut på hyllorna. Kanske har den gjort det idag, om jag har tur. Annars sker nog släppet i början av nästa vecka. När Cilla Ramnek gjorde boken Nesting tillsammans med Pia Ulin kändes allt befriande och skönt. Det operfekta, där inget var tillrättalagt, men ytterst personligt och härligt. Då kändes det nytt och 7 senare är det exakt den här typen av hem vi vill se. Eller exakt den typen av platser. De som lever sitt eget liv.

Annons

All photographs: Patric Johansson

Nu tar multikonstnären Cilla Ramnek sig an Verkstäder  / Natur & Kultur och jag älskar det här. I boken som alltså släpps vilken dag som helst får vi följa med till elva olika verkstäder. Dokumenterat i bild av Patric Johansson. Bilder som rymmer så mycket att jag kan inte tröttna, hur mycket jag än kollar. EXAKT sådana ställen vill jag alltid vill hänga på. Det finns kanske inga andra ställen jag finner mer inspirerande. Där hantverket fortfarande pågår, där traditionen ännu hålls vid liv, där kunskap förs vidare generation till generation. Boken gör nedslag i en mängd verkstäder. Norrbacka Tryckeri, Dramatens dekorateljéer, tredje generationens korgmakare Erica Larsson som tillverkar de rottingmöbler som ritats av Josef Frank för Svensk Tenn, Brunells konstsmide, Blyfönsterspecialisten och många fler.

Och som författaren skriver i förorden. ”Först och främst var det de vackra miljöerna som lockade. Där syntes slumpens estetik, som i mitt tycke är den allra bästa och som är omöjlig att imitera hur gärna man än skulle vilja. Inga tillrättalagda stilleben i världen kan mäta sig med dem som uppstår av en tillfällighet, avsiktslös, komponerade i all hast, mitt i arbetet. Och ofta i väl patinerade rum dessutom, en fröjd för ett öga som tröttnat på blankt, nytt och snabbt””

Här från Dramatens dekorateljéer och texten ovan kan ju inte vara mer träffande.

Jag vill verkligen höra historierna från ställen som dessa. Tänker på alla människor som passerar, all fantasi som väver ihop scenografi och skådespel och alla tricks man lärt sig under åren. Och så funderar jag surt varför SYO-konsulenterna aldrig nämnde vägen att gå om man ville hamna här till slut…

Tycker om reflektionerna av författaren: ”Vaknar mitt i natten och kan inte somna om, inser att jag inte vet mycket om boktryck. Stiger upp, kokar kaffe och sonderar terrängen. Skummar den ena historiska artikeln efter den andra. Läser om bokkonsten i tidernas begynnelse.” Kära Norrbacka Tryckeri, som jag avgudar det där stället. Och sedan letade jag febrilt efter då jag själv plåtade mig igenom en dag just där, har jag aldrig bloggat om det??

Natur & Kultur har på senaste tiden gett ut så många av de böcker som jag fastnat vid, inom genren hantverk. Om man scrollar igenom denna sida så hamnar så många som mina favoriter. Naturlig färgning, Trä, Indigo, Himmeli, Heavy duty sewing, Tälj, Lone Wolf läderarbete, Fine litte day och I love paper. Bra jobbat och framförallt en mycket fin dokumentation.

Provläs gärna några sidor här innan du kan hugga tag i ditt eget exemplar.

Follow me on BLOGLOVIN & INSTAGRAM


Kommentera

 


Annons


Annons


SENASTE NYTT FRÅN FEMINA



Laddar